Rólunk


A budapesti Református Kántorképző a Dunamelléki Református Egyházkerület székházában talált otthonra.
A tanfolyam 2,5–3 hétig tartó, intenzív képzés, amelyre már 12 éves kortól várjuk az érdeklődőket. Felső korhatár nincs, az újonnan jelentkezőkkel pedig egy felvételi elbeszélgetésen ismerkedünk meg.
A tanfolyamon való részvételhez (és a jelentkezéshez) zenei előképzettség nem szükséges.

A tanfolyami munkáról:
A tanítás 9 évfolyamon zajlik: A1, A2, B1, B2, C1, C2, D1, D2 és a továbbképző. Az A1 csoportban a tanulók zenei alapismereteket tanulnak, és ismerkednek az énekeskönyvünkkel, a hangszerjáték alapjaival. Az évek során zenetörténeti,  kórusvezetési és hangszerismereti órákon is részt vesznek. A D2 csoportban tanulóink már a kántorvizsgára készülnek, ahol számot adnak az addig elsajátított elméleti (pl. szolfézs-zeneelmélet, himnológia) és gyakorlati (pl. hangszerjáték, kórusvezetés, énektanítás) tudásukról.

Az oktatás hétfőtől szombatig tart, vasárnapokon pedig közösen szolgálunk egy-egy istentiszteleti alkalmon. A sok tanulás, a szakmai munka mellett fontosak a közösségi és lelki alkalmak is: a reggeleket közös elcsendesedéssel kezdjük, majd a napot kóruspróbával és esti áhítattal zárjuk. Az esti alkalmakat meghívott lelkipásztorok tartják.